კოქტეილი "მაიმუნის კუდი"

Jul 17, 2024 - 11:22
Jul 17, 2024 - 11:24
 0  59
კოქტეილი "მაიმუნის კუდი"
წინამომზ დრო  min
მომზადების დრო  min
ულუფა
სირთულე ადვილი

მაიმუნის კუდი ჩილეში საშობაო და ახალი წლის ტრადიციული სასმელია.

მისი სახელი ევალება პრეზიდენტ მანუელ მონტს. ლეგენდის თანახმად, ეს კოქტეილი სრულიად შემთხვევით გამოიგონეს ბანკეტზე მისი ინაუგურაციის საპატივცემულოდ. აღმოჩნდა, რომ დღესასწაულზე თითქმის ყველა სასმელი დასრულდა და ვიღაცას გაუჩნდა იდეა, ყავა რძესა და ყურძნის ნაყენს შეერევა. ასე გაჩნდა ეს რეცეპტი. მაგრამ სახელთან დაკავშირებით, არსებობს ორი განსხვავებული ვერსია. ერთ-ერთი მათგანი ამბობს, რომ ჩილეს პოლიტიკურ წრეებში კანდიდატებს, რომლებსაც გამარჯვების მცირე შანსი აქვთ, „კოლას“, ანუ „კუდს“ უწოდებენ. ამიტომ კოქტეილს ეწოდა Cola de Montt, რაც ნიშნავს "მონტის კუდს", რადგან ცოტანი ელოდნენ მონტის გამარჯვებას ამ არჩევნებში. სხვა ვერსიით, მანუელ მონტს უყვარდა თავისი კოლტის რევოლვერი და თქვა, რომ ამ კოქტეილის ყლუპი კოლტის გასროლას ჰგავს. ახლა კი ახალ სასმელს ერქვა "კოლტ მონტი" (Colt de Montt).

იმის გამო, რომ ჩილელები ძალიან სწრაფად ლაპარაკობენ და ხშირად ჭამენ სიტყვების დაბოლოებებს, კოქტეილის სახელი წარმოითქმის რაღაც "colemono", რომელიც გარდაიქმნება "cola de mono", ანუ "მაიმუნის კუდში"!

კლასიკური რეცეპტი იყენებს ყურძნის ნაყენს ან არაყს. რაც ჩვენს მაღაზიებში შეგიძლიათ იპოვოთ, იტალიური გრაპა ყველაზე შესაფერისია. შეგიძლიათ სცადოთ "მაიმუნის კუდი" სხვა ძლიერ ნაყენთან ერთად.

ინგრედიენტები

  • რძე - 1ლ
  • ყავა შავი - 200 მლ
  • შაქარი - 75 გრ
  • კვერცხის გული - 1 ც.
  • გრაპა - 200მლ (გრაპა არის ალკოჰოლური სასმელი 40°-დან 55°-მდე სიძლიერით)
  • ვანილის წიპწები - 1 ცალი
  • დარიჩინი - 2 ცალი
  • მიხაკი - 7 ცალი
  • მუსკატის კაკალი - 1/4 ცალი

ინსტრუქცია

  1. მოამზადეთ ყავა თქვენი გემოვნებით. შეგიძლიათ აიღოთ 3 ჩ.კ. ხსნადი ყავა.
  2. ვანილის ნაჭერი დავჭრათ სიგრძეზე, დავჭრათ დაახლოებით მეოთხედი მუსკატის კაკალი და დავუმატოთ რძეს დანარჩენ სანელებლებთან და შაქართან ერთად. მიიყვანეთ ადუღებამდე და ადუღეთ 5 წუთის განმავლობაში დაბალ ცეცხლზე. შემდეგ გადმოდგით ცეცხლიდან.
  3. გულს დაუმატეთ 2-3 ს.კ. ლ. რძე, ათქვიფეთ მსუბუქად და ჩაასხით ქვაბში.
  4. დაუმატეთ ყავა, აურიეთ და გააციეთ ოთახის ტემპერატურამდე.
  5. ჩაასხით გრაპა, მოურიეთ, შემდეგ გადაწურეთ საწურით და ბოთლით.
  6. სუფრასთან მიტანის წინ შედგით მაცივარში.